Simgebilim Perspektifinden Göbeklitepe Tapınakları

Simgebilim Perspektifinden Göbeklitepe Tapınakları

Barkod: 9786054723928
Üreticiler: Ozan Yayıncılık
Stok Sayısı: 1
Basım Tarihi: 1-2016
Baskı Sayısı: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 176 Sayfa
Ağırlık: 176,00 Gram
Boyut: 13,50 (en) x 21,00 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Yeri: İstanbul - Türkiye
Basım Dili: Türkçe

160,00 TL
112,00 TL

Göbeklitepe’deki “T” biçimli figürler, yerel ideolojilere özgü anlamlarının ötesine geçen “arkaik” kanalın en “ilksel” ürünlerinden birisiyle karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor. “Bilim insanları”, Göbeklitepe’nin ortaya çıkmasından önceki zaman dilimlerinde yalnızca kendi ölçümlerine uyan biçimde “Haç” figürünün eskiliğine dikkat çekmişti.

Bu yaygınlıktan hareketle, kitapta; Göbeklitepe’de gördüğümüz T biçimli taş figürlerinin “Haç” sembolizmine dahil olup olmadığını anlayabilmemiz için temel bir fonksiyon uygunluğunun aranması öneriliyor. Ayrıca, bu zenginliğin en bilindik örneği olan, İsa ve çarmıha gerilme sahnesi ve hikayesinin, Göbeklitepe figürlerindeki, “ölüyü diriltme” gücüne sahip anıtların, bilinen en eski örneği olarak görülmesi gerektiği de açıklanıyor.

Dirilme; insanlık tarihinin en eski kayıtlarında, ölen “kahraman” fedakar kurtarıcıya atfedilen bir ayrıcalıktır ve “haç” yalnızca onları ölüme gönderen bir araç değil, kendini insanlık için feda eden tüm mitsel kahramanların ortak simgesidir.